5 fontos tudnivaló a fogászati híd alkalmazásáról

A fogászati híd készítése nem csak esztétikai okok miatt lényeges, hanem a fogpótlás egészségügyi előnyeinek apropóján is. Előfordulhat, hogy a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő implantátumos megoldás nem jöhet szóba a páciensnél, vagy egy gyorsabb fogpótlás mellett szeretne dönteni. Ilyenkor a fogászati híd ideális választás lehet egy vagy akár több egymás melletti fog pótlására is. Cikkünkben azokat a tudnivalókat vesszük sorra, melyekkel érdemes tisztában lenni akkor, ha saját fogad elvesztetted, és a fogászati híd készítésében gondolkodsz.

fogászati híd tudnivalók

1. A fogpótlással egészségügyi problémák kerülhetőek el

 

Ugyan a modern orvostudomány elsődleges célja a saját fogak megmentése, de mégis előfordulhat, hogy a foghúzás az egyetlen megoldás. Ilyenkor a mihamarabbi pótlásról mindenképpen gondoskodni kell, hiszen ezen a rágóképesség és az esztétikus fogsor is múlhatnak.

 

A probléma két területet is érint, hiszen a hiányzó fogak miatt változhat a hangképzés, a beszéd érthetősége romolhat, és a csontleépülés folyamata is viszonylag hamar elindul. A hiányos rész környékén a még meglévő fogak meglazulhatnak, bedőlhetnek a résbe, így tulajdonképpen az egész fogsor érintett a problémában.

 

A hiánnyal szemközti fogak fokozott terhelésnek lehetnek kitéve, és akkor még nem is szóltunk a helyzet pszichés oldaláról. Főleg akkor mutatkozik meg a magabiztosságra kifejtett hatás, ha a foghiány látható helyen van. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor a fogpótlás kínálja az egyetlen megoldást.

 

 2. Egy vagy több fog is pótolható fogászati híd alkalmazásával

 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy akár egyetlen elvesztett fog is beindíthat olyan folyamatokat, melyek további fogak egészségromlásához vezethetnek. Célszerű tehát gondoskodni a fogpótlásról. Ez megtörténhet adott esetben részleges vagy teljes kivehető fogsorral, fogászati implantátum alkalmazásával, vagy a témánkat illető fogászati híd készítésével is. Ez utóbbival egyetlen vagy akár több fog is pótolható, tartópillérként pedig fogászati korona alkalmazható. A már több mint 100 éves megoldás költséghatékony és gyors, a végleges fogászati híd készítéséig pedig ideiglenes szolgálja a teljes fogsor kényelmét.

 

  3. Hagyományos és szabad végű fogászati híd is létezik

 

Alapvetően két híd-típust különíthetünk el egymástól. A hagyományos fogászati híd esetében a foghiány két végén levő fogak szolgálnak pillérként, ezekre korona kerül. Néhány hiányzó fog esetében elegendő csak a szomszédos fogakat felhasználni, nagyobb kiterjedésű foghiány esetén viszont a fogsor egyéb elemei is bevonható a fogpótlásba.

 

Az úgynevezett szabad végű fogászati híd – miként nevéből is adódik – egyik oldalán van csak megtámasztva. Elsősorban akkor kerül alkalmazásra, ha a legutolsó fog hiányáról van szó. A cél itt egyértelműen az, hogy lent és fent is ugyanannyi fog álljon rendelkezésre, vagyis biztosítható legyen a zárt harapás.

 

Korszerű módszernek számít az implantátumon nyugvó híd. Ennek segítségével az eredeti fog helyett implantátumok szolgálnak hídpillérként. Az eljárás tehát nem csak a fogászati híd készítésében merül ki, hanem hozzá jön még az implantátum beültetése is, melynek köszönhetően nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására. Főként több fog hiánya esetén kerül szóba és olyan pácienseknél, akiknél a fogászati implantátum beültetése nem ütközik semmilyen egészségügyi akadályba.

 

4. Nem csak fémkerámia lehet az alapanyag!

 

A jól ismert fémkerámia híd kobalt-króm felhasználásával készül, erre kerül ráégetésre a kerámia réteg. A korszerű megoldások kedvelői számára a cirkónium-kerámia híd javasolt, mely főként a jól látható helyeken bizonyul kitűnő választásnak. A korona váza is a természetes fogszínhez hasonló cirkónium-dioxidból készül. Kifejezetten esztétikus végeredményt ad, és fémmentes fogpótlásként szolgálja a teljes fogsor megvalósulását. A hagyományos fémkoronákkal összehasonlítva sokkal pontosabban megvalósítható a számítógépes technológiának köszönhetően.

 

5. Két-három ülésben elkészíthető a fogászati híd

 

Legyen szó bármilyen fogpótlásról is, a páciensek számára korántsem mindegy, hogy mennyi ideig tart a folyamat, hányszor kell megjelenni a fogorvosnál. A fogászati híd készítése során két-három alkalommal szükséges a szakemberhez elmenni.

 

Az elsőként egyénre szabott kezelési terv felállítása zajlik, megtörténik a fogak lecsiszolása és a mintavétel. Az ideiglenes híd nem csak védi a lecsiszolt fogakat, de arról is gondoskodik, hogy a hétköznapi teendők gond nélkül végezhetőek legyenek, az esztétikai hátrányokat elkerülve. A fogtechnikai laborban elkészült fogászati híd körülbelül egy hét után próbálható, s ha megfelelő, akkor megtörténik annak végleges rögzítése.